Under sommaren lockas många att låna och handla på kredit för att kunna ha råd med sommarens alla aktiviteter. Vid årsskiftet uppgick svenska folkets totala skulder hos Kronofogden till 72,4 miljarder kronor. Det visar statistik som Visma har sammanställt från Kronofogdemyndigheten.

– Kanske ser många sommaren som en tid att unna sig extra. En utmaning är att kostnaderna då snabbt kan överstiga det hushållsbudgeten egentligen tillåter. Samtidigt finns både kreditkort och snabblån som gör det enkelt att köpa nu och betala senare, något som kan bli en riktig skuldfälla, säger Elinor Sjögren, skuldrådgivare på Visma Collectors.

Även om svenskarnas skulder sjönk något under förra året, med åtta miljoner kronor, så landade det totala skuldberget hos Kronofogden på 72,4 miljarder kronor vid årsskiftet. 423 000 personer hade en obetald skuld, vilket är en minskning mot 2015 med 4 550 personer. I snitt var skulden 171 000 kronor per person. Det finns många aktörer som erbjuder lån, se bara här, och alla vill erbjuda det bästa lånet till kunden. Det är lätt att man fastnar för bankernas marknadsföring och lånar i onödan.

– Det bästa sättet att få och behålla kontroll över sin ekonomi är att göra en budget och sedan följa den. Försök att inte falla för frestelsen att konsumera mer än budgeten tillåter. Att få pengarna att räcka till det viktigaste, som boende och mat, och inte dra på sig onödiga skulder känns oftast bäst på lång sikt, säger Elinor Sjögren.

Fem tips för att få pengarna att räcka till i sommar:

  1. Budget: Gör en hushållsbudget, var noga med att följa den och håll den uppdaterad.
  2. Planering: Lista de semesternöjen som du skulle vilja ha råd med och vad de kostar. Finns det något i din hushållsbudget som du kan skära ner på för att ha råd?
  3. Låna inte i onödan: Undvik att ta snabblån och krediter för utgifter som du egentligen inte har råd med.
  4. Kostnadsfria aktiviteter: Många sommaraktiviteter är gratis eller kostar väldigt lite. En picknick på en nära strand eller i en skog behöver inte bli särskilt kostsam.
  5. Kommunala aktiviteter: Många kommuner erbjuder och anordnar kostnadsfria sommaraktiviteter. Ta reda på programmet för din kommun.