Riksbankens minusränta skulle underlätta riskvilligt kapital till företagen. Men har snarare gjort att bankerna vänt sig till privata låntagare med bostadslån. Det är också andra faktorer som påverkar företagens tillgång till nytt kapital.

– I vissa fall är tillgångssidan hos företagarna större än skuldsidan; vilket innebär att många företagare skulle kunna finansiera egen tillväxt. Minusräntan har då liten betydelse för företagens vilja att expandera. De drivs av andra affärsmässiga villkor som kanske svårigheter att hitta lämpliga medarbetare, säger Stefan Andersson, Head of Business Banking på Nordea.

– Framför allt är det företagare med färre än fyra anställda som har svårt med finansiering. Det kostar bankerna helt enkelt för mycket att göra långsiktiga analyser av de mindre företagen, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Det framgick på seminariet ”Sviker bankerna företagen?”, som arrangerades av Deloitte och Affärsvärlden i Almedalen. I panelen medverkade även Bo Lundgren, politiker och ekonom samt Elisabeth Beskow, chef för Stora företag och institutioner, Swedbank. Moderator var Lotta Dinkelspiel på Affärsvärlden.

Enligt Günther Mårder har bankerna hittills varit dåliga på hitta på nya vägar för nytt kapital till landets entreprenörer.

– Varför inte samarbeta med andra riskkapitalister utanför bankerna för att kunna hänvisa sina företagskunder. Eller varför inte införa en studiestöds-variant för nyanlända svenskar som önskar bli företagare och behöver riskvilligt kapital, säger Günther Mårder.